Hvorfor er matcha te så dyrt i forhold til andre typer grøn te?

Matcha te dyrkes kun i Japan. Japansk grøn te er sædvanligvis dyrere end grøn te fra f.eks. Kina, da Japan er et mindre land, og dyrker meget mindre mængder. Derudover eksporterer Japan kun ca. 1% af al den te de dyrker, da efterspørgslen i Japan er så stor blandt befolkningen. Det er derfor ganske lidt te, som bevæger sig ud over Japans grænser Derudover, så dyrkes matcha te på en helt speciel måde i forhold til andre typer te. Matcha te beskyttes mod solens stråler, og vokser kun i skyggen. Producenterne skal derfor sørge for at planterne ikke får sol, hvilket betyder at de ofte bygger overdækninger, hvorved planterne får masser af lys uden direkte sol. De fleste producenter håndplukker alle bladene, da maskinplukning vil belaste planterne for meget. Og da matcha kun plukkes én gang årligt, om foråret, så er det en ret begrænset mængde matcha te der dyrkes hvert år, og på grund af den høje efterspørgsel, så er det et simpelt spørgsmål om udbud og efterspørgsel.

Matcha te produceres desuden i flere forskellige kvaliteter. Det meste produceres økologisk, dvs. uden brug af sprøjtemidler i produktionen, hvilket også giver et mindre udbytte end ellers. Derudover så er der forskel på farvens dybde, tekstur og forarbejdningsmetode. Den fineste matcha te er den rene, økologiske matcha te med en dyb, grøn farve, som indikerer, at den er produceret nænsomt af de helt spæde og friske blade. Jo ældre bladende er, jo billigere bliver den endelige te. Så når det gælder matcha te, så hænger pris og kvalitet unægteligt sammen.  Som tommelfingerregel kan man sige, at hvis produktet er billigt, og virker til at være lidt for meget i den billige ende – så hænger det som regel sammen med at teen er fra den sene høst, hvor indholdet af næringsstoffer er relativt lavt i forhold til den tidlige høst. Så hvis du drikker matcha te for sundhedseffektens skyld, så kan det godt betale sig at investere i en premium te.

Lysstyrken og tonen i Matcha mindeværdige grøn farve afhænger af kvaliteten af teblade , som  den er lavet af . Den bedste kvalitet af de grønne teblade er den klareste og mest levende grønne farve. Mærker af lavere kvalitet matcha te vises mat grøn eller bleg i farven