Intuitiv spisning gør op med ”madpolitiet” og den dårlige samvittighed

Mange af os associerer vægttab med restriktioner og forbud mod at spise bestemte madvarer med et højt indhold af eksempelvis kulhydrater og kalorier. Disse tanker og forbud gør intuitiv spisning op med! Ved intuitiv spisning slipper du regler og tanker om, hvad du må spise, hvilke mængder du må spise og hvornår. Intuitiv spisning er et opgør med ”madpolitiet” og ”kurmentaliteten” som ofte indebærer restriktioner, kalorietælling og dårlig samvittighed. Det handler derimod om at indarbejde en mere opmærksom tilgang til mad ved at lytte til din krops ønsker og behov. Give dig selv lov til at spise for fornøjelse og anerkende, at du godt kan være sund, selvom du tillader dig selv en is eller et glas hvidvin i ny og næ. I det følgende får du konkrete tips til, hvordan du lærer at spise intuitivt og gør op med den dårlige samvittighed!

Udfordr madpolitiet
Nu tænker du måske: ”Hvem og hvad er dog madpolitiet?”. Madpolitiet er de tanker og regler, du har skabt i dit hoved. De regler, som fastholder dig i kurmentaliteten; at du er ”god”, hvis du spiser salat og ”slem” hvis du spiser dessert, brød, is og hvad du ellers vurderer som værende usunde og forbudte fødevarer. Madpolitiet, eller kropspolitiet, udgøres også af de tanker, der fortæller dig, at du ikke vil føle dig glad eller attraktiv, før du er nået ned i en bestemt tøjstørrelse eller vægt. Lyder det bekendt?
Madpolitiet dukker også op gennem:
• Kropskritik: ”Mine lår er blevet alt for store”.
• Sammenligninger med andre: ”Hun er meget mere attraktiv og i langt bedre form end jeg er”.
• At gøre dig selv til skamme: ”Jeg skulle ikke have spist den croissant” Hvorfor gjorde jeg dog det?”
Alle disse tanker er destruktive og hjælper dig ikke, tværtimod fastholdes du i en negativ cyklus, hvor du aldrig føler dig god nok. Fremfor at blive ved med at dunke dig selv i hovedet og gå rundt med dårlig samvittighed, er det på tide at forbedre dig selv og gøre op med de negative samt destruktive tanker. En af måderne, hvorpå du kan ændre din tankegang, er ved at stille spørgsmålstegn til de destruktive tanker, der fylder i dit hoved.
Prøv at spørg dig selv: ”Er den her tanke egentlig konstruktiv eller brugbar for mig?”. Hvis ikke, så opfind en simpel, kraftfuld sætning eller et mantra, som kan jage de destruktive tanker væk. Eksempler herpå kunne være:

• Jeg vælger ikke at lytte til dig lige nu.
• Jeg hører dig, men jeg vælger ikke at lytte.
• Jeg vælger at se tingene på en anden måde.
• Denne tanke er ikke konstruktiv for mig, jeg fokuserer på dét, der er konstruktivt for mig.

Slut fred med madvarer
Lær at slut fred med alle madvarer og giv dig selv lov til at spise for fornøjelse, fremfor at opdele fødevarer i ”gode” og ”dårlige” kategorier for derefter at projicere disse etiketter på dig selv.
Men hvordan slutter man fred med alle fødevarer?

At slutte fred med mad betyder, at du giver dig selv ubetinget tilladelse til at spise de madvarer, du har lyst til. Restriktioner og forbud fører intet godt med sig. Når du nægter dig selv at spise de madvarer, du holder mest af, opstår en konstant og ustyrlig lyst til at spise pågældende ”forbudte” madvarer og det gør det svært for dig at bevare en sund livsstil på den lange bane og kan også lede til ukontrolleret overspisning. Derfor er du nødt til give slip på dine madregler og opdelingen af fødevarer i ”gode” og ”dårlige” kategorier. Dette kan du gøre ved at spørge dig selv:
• Er de her tanker nyttige for mig?
• Hjælper de med at bygge tillid til mig selv og min krop?

Dernæst kan du vælge en regel, som du vil ændre og samtidig tilføje en ny regel, som rent faktisk vil hjælpe dig med at forbedre forholdet til madvarerne og din krop. Eksempler herpå kunne være:
• Gammel regel: Jeg kan ikke spise efter kl. 20.00
• Ny regel: Hvis jeg er sulten eller vil nyde mad, har jeg lov til at spise, uanset hvad tidspunkt på døgnet det er.
• Gammel regel: Hvis jeg spiser kalorier, så snyder jeg.
• Ny regel: Jeg giver mig selv lov til at spise kalorier ved aftensmaden og nyde dem.
Læs mere om intuitiv spisning her: https://gaanedivaegt.dk/

Har du brug for hjælp til at holde en sund livsstil? Kom med på et af mine stabiliseringshold!

Er du nået drømmevægten, men har brug for rådgivning til at bevare vægten? Mange tror, at det sværere at tabe sig end at holde vægten, men det er en udbredt misforståelse. At holde vægten kræver, at man både spiser fornuftigt og intuitivt mens man samtidig sørger for at bevæge sig kontinuerligt. Det er samtidig vigtigt, at sindet følger med den fysiske forandring, som din krop gennemgår ved et større vægttab. Kroppen fysiske forandring, skal accepteres af dig selv, før
du er klar til at udvikle dig. Det kan være en kæmpe hjælp at tale med ligestillede om disse udfordringer, som skal tackles undervejs i dit vægttab. Har du svært ved at kende dig selv? Har din omgangskreds reaktioner påvirket dig? Måske nogle synes, at det har taget overhånd? Disse spørgsmål kan være gode at drøfte med andre, da det hjælper dig med den psykiske udvikling, som også spiller en væsentlig rolle i et fysisk vægttab.

Det kan også være, at du flere gange har forsøgt at tabe dig, men har oplevet, at du har taget det hele på igen og derfor har brug for hjælp og rådgivning til et opnå et sundt og varigt vægttab, som kan overholdes, uden at du skal sætte en masse forbud og restriktioner for dig selv.

Få hjælp og rådgivning til at holde vægten eller at opnå en sundt og varigt vægttab hos Gånuvægt. Det koster 500 kr. at være stabiliseret hos Gånuvægt inkl.
• Fri adgang til vejning,
• 1 aften kun for stabiliseret i kvartalet,
• Personlig udregning af energibehov
• ½ times coaching 1:1

Blev du stabiliseret under Vægtkonsulenterne kan du stadigvæk være med, det vil dog koste 200 kr. at deltage i kvartalsmøderne.

Læs mere og tilmeld dig her: https://gaanedivaegt.dk/holdtilmelding/