Kommer du også til at overspise? 3 hovedårsager til at vi overspiser!

En af grundene til, at mange der lider af overspisning er ofte at de får den forkerte hjælp, og at over spisning misforstås, som bare “at spise for meget”.

Har du også en tendens til at tænke, at du stopper med at spise, når du har fået mæthedsfornemmelse? Ifølge forskning, er vi ikke gode nok til at stoppe med at spise, selvom vi er blevet mætte. I det følgende belyser jeg 3 primære årsager til, at vi kommer til overspise – uden at være opmærksomme på det.

  1. Portionstørrelse

Mange prøver at spise mere protein og fibre for at øge madens mæthedsværdi. Det virker også rigtig godt…mod sult. Desværre løser mæthed langt fra alle de psykologiske drivkræfter bag overspisning. Overspisning er for mange en form for adfærdsafhængighed, som ubevidst hjælper med at fjerne ubehagelige følelser, eller tilføre nydelse og egenomsorg i en hverdag der måske ikke er rosenrød.

Visuelle aspekter af et måltid, såsom portionstørrelsen, har ifølge forskning stor indflydelse på, hvor meget vi spiser. I en amerikansk undersøgelse af mæthed, blev en række forsøgspersoner sat ved et bord, hvor de blev instrueret i at spise suppe. I forsøget havde halvdelen af personerne fået skåle, som – uden forsøgspersonerne vidste det – blev genopfyldt via et rør under bordet, mens den resterende del af forsøgspersonerne spiste suppen af en ganske almindelig skål.

Efter alle forsøgspersonerne havde spist deres suppe, kunne det konstateres, at den del der havde fået genopfyldt deres skåle med 73% mere suppe, ikke følte, at de hverken havde spist mere eller var mere mætte, end den del, der havde spist suppen af almindelige suppeskåle.

Det er selvfølgelig usandsynligt, at nogen i hemmelighed genopfylder din tallerken under bordet, men det er vigtigt at være opmærksom på, at du måske kan være tilbøjelig til at overspise, hvis du har skænket en stor portion mad op på din tallerken. Prøv at tænke på running sushi, hvor tjeneren hele tiden fjerner skålene, når de er tømt kontra at de stod stavlede op på bordet.

 

  1. Distraktioner

Mange af os har en tendens til at foretage sig en masse andre ting mens vi spiser, såsom at se TV eller være på Facebook på vores smartphone. Dette kan resultere i, at vi kommer til at overspise, da det forstyrrer de mekanismer som gør, at vi stopper med at spise og samtidig distraheres vi, så vi glemmer, at vi faktisk allerede er mætte og således spiser vi mere end vi egentlig behøver.

Måske har du allerede hørt, at distraktioner kan øge den mængde mad vi indtager, men vidste du også, at denne tendens faktisk kan forfølge os hele dagen ud? Distraktionen forstyrrer både vores bevidsthed om, at vi er mætte, men også vores hukommelse om den mad, vi allerede har indtaget, hvilket gør os mere tilbøjelige at spise mere senere på dagen, fordi vi ganske enkelt har glemt, at vi allerede har spist.

3.      Når vi spiser med andre

Vi har en tendens til at spise mere end vi ellers ville, når vi spiser sammen med andre mennesker. Årsagen er, at spisningen bliver en hyggelig social aktivitet, hvor de gode samtaler distraherer os, så vi glemmer at mærke efter vores mæthedsfornemmelse.

Måden at overkomme dette på, er at være mere opmærksomme, når vi spiser. Forskning viser nemlig, at mængden af mad vi indtager reduceres markant, når vi er opmærksomme mens vi spiser, fordi bevidstheden og hukommelsen om den mad, vi har indtaget, forøges.

 

Vil du lære mere om hvordan du undgår overspisning og taber dig?

Gennem tiden har jeg hjulpet og rådgivet mange omkring deres vægttab. En af dem er Jeanette, som både har fået et personligt forløb hos mig og deltaget i 2 af mine Bootcamps. Jeanette er gået fra en str. 52 til en str. 46 og taber sig stadigvæk på en naturlig måde. Hun udtaler følgende om sit forløb hos mig:

”Det er meget motiverende at træde på vægten en gang om ugen hos Lone Bødkerholm, og opleve hvordan det uge for uge går i den rigtige retning, imens jeg blot lever sundt og er tilfreds med hvad jeg spiser. Jeg føler ikke, at jeg giver afkald på noget, men tværtimod, at jeg har tilføjet en masse positivitet, inspiration og energi til min hverdag. Jeg har også tidligere deltaget ved Lone Bødkerholm’s bootcamp i Ølstykke, som jeg føler har haft en kæmpe betydning for den udvikling jeg har haft, og det er både mentalt og fysisk.” – Jeanette.

 

Kom med på min næste bootcamp!

Kom med på min næste bootcamp og lær hvordan du får en mere balanceret tilgang til kost, som vil resultere i et sundt og ved varende vægttab. På bootcampen bryder vi med de traditionelle restriktive slankekure og fokuserer i stedet på at lære dig, hvordan du får en balanceret og sund kost, hvor der er plads til alt det lækre, som du ikke vil være foruden alt sammen mens nydelsen og dit ønske om vægttab tilgodeses. Læs om Bootcamp her