Alkoholens virkning på kroppen og hvordan det passer ind i Sense og Overgangsalderen

Alkohol er en integreret del af mange sociale sammenkomster og festlige begivenheder. Men hvor meget ved vi egentlig om alkoholens virkning på vores krop og helbred? I denne artikel vil vi udforske nogle af de mest almindelige spørgsmål om alkohol, herunder om det er sandt, at alkohol stopper forbrændingen, kalorieindholdet i alkohol, hvordan alkohol omsættes i kroppen, hvorfor mænd ofte kan tåle mere alkohol end kvinder, og hvor meget alkohol der skal til for at få samme mængde kalorier som et stykke rugbrød. Vi vil også se på, hvordan man kan finde plads til at drikke alkohol i Sense.

 

Lad os starte med spørgsmålet om alkoholens virkning på forbrændingen. Det er en udbredt opfattelse, at alkohol stopper forbrændingen, men det er faktisk ikke helt korrekt. Når vi indtager alkohol, prioriterer kroppen omsætningen af alkoholen over andre næringsstoffer som kulhydrater, fedt og proteiner. Dette skyldes, at alkohol ikke kan lagres i kroppen og derfor skal forbrændes først. Mens kroppen beskæftiger sig med at nedbryde alkoholen, sættes forbrændingen af andre næringsstoffer på pause. Dette kan i sidste ende føre til, at kalorier fra fødevarer og drikkevarer, der indtages sammen med alkohol, lettere omdannes til fedt.

 

Når det kommer til kalorieindholdet i alkohol, er det vigtigt at huske, at alkohol er et koncentreret næringsstof. Mens kulhydrater og proteiner indeholder 4 kalorier pr. gram, og fedt indeholder 9 kalorier pr. gram, indeholder alkohol hele 7 kalorier pr. gram. Dette gør alkohol til en betydelig kilde til kalorier, som kan bidrage til vægtøgning, hvis det indtages i store mængder.

 

Når alkohol indtages, absorberes det hurtigt i blodbanen via mave-tarmkanalen og transporteres til leveren, hvor det metaboliseres. Leveren behandler alkoholen ved hjælp af enzymer og omdanner den først til acetaldehyd og derefter til eddikesyre, som til sidst omdannes til vand og kuldioxid. Processen med nedbrydning af alkohol kan tage tid, afhængigt af mængden indtaget.

 

En faktor, der kan påvirke, hvor meget alkohol en person kan tåle, er køn. Generelt set kan mænd ofte tåle mere alkohol end kvinder. Dette skyldes forskelle i kroppens sammensætning og fordøjelsessystem. Kvinder har normalt en højere fedtprocent og mindre vand i kroppen sammenlignet med mænd.

Er

🍾Alkohol med brus gør dig fuldere og 1 glas champagne (12 cl) giver kun 90 kcal
🍷Rødvin på 15 cl giver 110 kcal og trigger mindst hedeture
🥂 1 glas hvidvin (15 cl) giver 120 kcal
🍹Rom og cola light 60 kcal med alm cola 129 kcal
🍺1 øl (33 cl) 130 kcal
☕Irish coffee 200 kcal

Undgå alkohol, inden du skal i seng, da den gør søvnen mere overfladisk

Det er ikke lige meget hvad du drikker, når du til fest, der er forskel på kalorierne.
Men uanset hvad så vil jeg anbefale en masse vand mellem drinksene.
Husk at sundhed handler om have det sjovt.