Hvad er PCOS og hvordan kan man minimere generne?

PCOS står for Poly Cystisk Ovarie Syndrom og er en hormonel forstyrrelse, som ses hos 5-10% af kvinder i den fødedygtige alder. PCOS er en hormonel ubalance, som er forbundet med insulin og androgener. En af årsagerne til PCOS kan være overvægt, usund livsstil eller dårlig følsomhed overfor insulin også kaldet insulinresistens. Insulinresistens er en tilstand, hvor insulinets effekt på optagelsen af sukker (glukose), i specielt musklerne, er nedsat. Når der ikke kommer sukker hurtigt nok ind i cellerne, danner bugspytkirtlen som kompensation mere insulin, for at øge optagelsen. Dette overskud af insulin virker hensigtsmæssigt på de muskelceller i arme og ben som mangler sukkeret, men i resten af kroppen resulterer det i forskellige ubalancer, herunder PCOS.

PCOS kan resultere i overvægt, op mod halvdelen af kvinder med PCO er overvægtige, den nedsatte følsomhed for insulin (insulinresistens) kan øge risikoen for at udvikle type 2-diabetes og samtidig kan forstyrrelsen resultere i ufrivillig barnløshed pga. manglende ægløsning.
Der er stadig er mange spørgsmål, der skal besvares, men livsstilsændringer (kost og motion) kraftigt tilskyndes til at reducere risikoen for både type 2-diabetes og hjerte-kar-sygdomme (Kiddy et al., 1992; Clark et al., 1995; Huber-Buchholtz et al., 1999; Moran et al., 1999, 2003).

Heldigvis findes der måder at afhjælpe PCOS symptomer!

Som ved mange andre sygdomme, spiller genetiske forhold ind og nogle vil derfor være mere tilbøjelige til at udvikle PCOS end andre. Ikke desto mindre er der måder, hvorpå man kan afhjælpe symptomerne. PCOS kan ikke kureres, men mange af symptomerne kan afhjælpes. De to vigtigste elementer i behandlingen af PCOS er dels at tabe sig i vægt, et vægttab på 5-10 % af kropsvægten vil reducere dine gener ved PCOS væsentlig, ingen specifik diæt giver større fordele for det andet er at nedbringe mængden af insulin i blodet, da disse to faktorer har stor indflydelse på alle de øvrige symptomer. Det vil sige, at du heldigvis kan gøre meget selv for at ”behandle” sygdommen, så mange af symptomerne dæmpes eller forsvinder helt.

Mange anbefalinger er; at skære ned på hurtige kulhydrater, fordi de fremprovokerer meget insulin. I stedet skal man vælge de kulhydrater, som opdages langsomt. Herunder linser, bælgfrugter og bønner. Samtidig gælder det om at få begrænset sit indtag af sukker. Et mindre indtag af sukker resulterer nemlig i et lavere blodsukkerniveau, hvilket sænker insulinniveauerne og stabiliserer hormonbalancen. Dette kan dog være svært for mange kvinder med PCOS, da overskuddet af insulin giver lyst og cravings efter søde sager, særligt efter at have spist et måltid. Det giver derfor ofte ikke mening at gå primært ind i det ernæringstekniske, men at fokusere mere på adfærd og madvaner i stedet. Ved at justere på vanerne, kan du justere din energibalance og således din kropsvægt.
I denne sammenhæng, kan Sense-principperne være effektive til at afhjælpe PCOS symptomer, da Sense-kost netop fokuserer på den rette fordeling mellem grøntsager, protein, stivelse/frugt og fedtstoffer. Samtidig gør Sense-livsstilen op med regler og restriktioner, da disse ikke fører nogen vegne. Det handler derimod om at indarbejde en mere opmærksom tilgang til mad ved at lytte til din krops ønsker og behov. Give dig selv lov til at spise for fornøjelse og anerkende, at du godt kan være sund, selvom du tillader dig selv en is eller et glas hvidvin i ny og næ.

Karina tabte 30 kilo på 1 år og reducerede sine PCOS symptomer allerede efter 1 måned

Karina tabte sig 30 kilo det første år efter hun startede på Sense-kost og samtidig reducerede kosten hendes PCOS symptomer. Hun spiser efter håndfulde og de tre daglige spisekasser og har fået så meget styr på sine portioner, at hun kan mærke, hvornår hun er mæt. Selv om det ikke er nødvendigt, har hun også skåret al brød ud af sin kost og har været langt mindre generet af sin PCOS. Samtidig forbereder hun sig, når hun er på farten, så hun ikke bliver fristet af søde sager – selv om hun er blevet meget bedre til at håndtere fristelser:

”Før hen kunne jeg slet ikke have slik i køkkenskabene, men nu kan jeg sagtens have det, uden at jeg spiser det. Mit fokus på mad har ændret sig, og jeg er meget bevidst om, hvad jeg skal spise for at blive mæt. Når det så er sagt, så synder jeg da også en gang imellem. Jeg har lige været på en uges ferie, og jeg tillod mig at drikke nogle drinks om aftenen. Men jeg gør det med god samvittighed, fordi jeg ved nu, hvad der skal til, og hvordan jeg kommer tilbage på sporet”
– Karina 41 år.

Kom med på holdet i Ølstykke og lær om Sense-principperne som kan afhjælpe dine PCOS-symptomer!
Kom med på holdet i Ølstykke, hvor du får rådgivning omkring dit vægttab og grundig gennemgang af Sense-principperne. Desuden skaber vi sammen rammerne for et motiverende og inspirerende vægttab, hvor vi har fokus på det langsigtede vægttab og den stabilitet, der skal til for at ryste kiloene af på en sund, vedvarende og naturlig måde. På holdet bliver du en del af et varmt og socialt fællesskab og får bl.a. mulighed for at deltage i fællesspisninger.

For tilmelding og eventuelle spørgsmål, kan du kontakte mig på email: lone@gaanuvaegt.dk
eller på Tlf. 20 23 0707

Læs mere om holdet her:

Kilder
Bozdag G, Mumusoglu S, Zengin D, et al. The prevalence and phenotypic features of polycystic ovary syndrome: A systematic review and meta-analysis. Hum Reprod 2016; 31: 2841-2855.
Clark, A., et al., Weight loss in obese infertile women results in improvement in reproductive outcome for all forms of fertility treatment. Human Reproduction, 1998. 13(6): 1502 – 1505.
Tata B, Mimouni NEH, Barbotin A-L, et al. Elevated prenatal anti-Müllerian hormone reprograms the fetus and induces polycystic ovary syndrome in adulthood. Nat Med 2018; 24: 834-846.