Find din motivation gennem mental træning

Mange af os kan se frem til ferie i den kommende tid, og intet er vel mere oplagt at have med i kufferten end en god bog.
Lone Bødkerholm, uddannet kognitiv coach giver her de bedste tips.

Det er på ferien, vi har tid til fordybelse – om det så foregår i et sommerhus med regnen trommende på taget, ved en pool under stegende sol eller på en fortovscafé i storbyen. Så hvorfor ikke vælge en bog hvor du arbejder med dit vægttab på en ny måde.
Hvis du aldrig kigger ind i dig selv og ser på, hvilke tanker og mønstrer der styrer dig, har du meget få muligheder for at ændre noget. F.eks. flytter det ingenting konstant at bilde sig ind, at det er chefens skyld, du aldrig får dyrket motion nok i din hverdag, fordi han lader dig arbejde for meget. Med offerrollen nægter du at række ud efter den kraft, som kan forbedre dit liv. Dybest set handler det om at give dig selv lov til at være et helt menneske, der tager ansvar for dig selv.
Nøglen til forvandling handler meget om, de tanker du har omkring dig selv, om du ønsker en ægte livsstilsændring i stedet for en lyn kur. Tænk på dit mål som vægtkontrol og jeg har erfaret, at hvis jeg ønsker at holde fast i din nye sund kost så må jeg udvikle en mentalitet, der matcher min ønskede livsstil.

Jeg vil gerne understrege at det ikke handler om en større psykologisk udredning, men mere de psykologiske faktorer, som en livstilsændring indebærer.
Det behøver ikke være svært at finde motivationen og lysten. Uanset om det er om jobbet, forhold eller livet i almindelighed, så er det først når du kan se, hvad der begrænser dig, at du faktisk kan gøre noget ved det.

– Tænk over, om dine planer er udfordrende. Det er en menneskelig motivation til, at ville udvikle sig og komme videre. Udfordringen er ikke tabt motivation og lyst. Spørg dig selv: “Hvad bliver jeg motiveret af? Et nyt projekt på arbejde, en ny hobby? Målet skal være SMART: Specifikke, Målbare, opnåelige, realistiske, og Tidsbestemt (Flere og flere af mine medlemmer sætter et år af til projektet, fordi de ved, at de skal arbejde med det mentale for at det lykkes, selvom de måske kun skal tabe 10 kilo)

Træn mentalt for at nå målet
Når du har formuleret dit mål begynder den mentale træning til “omprogrammere” målet i hjernen. Det gør du ved at visualisere målet med billeder af hvad du ønsker at opnå.

– Start med muskulær afslapning, og derefter lukke øjnene og se billedet af dig selv i den tilstand, du ønsker at opnå. Det skal føles som om du flyder ind i fremtidens billede.
Den blotte tanke om dit mål vil gøre, at du føler glæde, energi og mening.
– Målet kan indeholde billeder, der involverer alle sanser, jo mere kan du leve din vej ind i fremtiden, er billedet det bedre. Opret disse visioner i hvilke områder af livet, du ønsker, og gøre de næste 14 dage. Derefter slipper den og lad vejene til målet stå åben. Du vil bemærke, hvordan alting falder bare på plads, og hvor let du finde nye kreative måder til din destination.
For nogle er det let at programmere deres mål. De har nemt ved, at se et billede af sig selv i den ønskede fremtid. For andre kan det være vanskeligere, ofte på grund af selvopfattelse ikke tillader dig at se målet.
Lykke skriver på Facebook” Er sku stolt af mig selv i dag, kommer til vejning hos min konsulent Lone Bødkerholm og har nået mit mål på 20 kg????????????Startede i uge 14….
Glæder mig til at tabe de næste 25 kg med Sense????”
Når du føler, at du har et klart mål og en indre tillid til at nå målet, vil du også føler trang til at begynde at arbejde hen imod det.

Find motivation i hverdagen
Lær om mental styrke og brug det som et middel til at finde motivationen i hverdagen.
For at forberede dig: Lær at stille spørgsmål, der giver energi, “hvad har dette tilbageslag lært mig,” i stedet for problemer, der tager energi, “hvorfor sker dette for mig altid”, “hvorfor har jeg sådan uheld.”
For at stille de rigtige spørgsmål, kan du bruge LIST model, som er meget udbredt i coaching. Brug den regelmæssigt for at få øjeblikkelig feedback på din dag og se en mening med hvad der er sket.
L står for “hvad jeg har lært i dag,” I “hvilke indsigter jeg har fået”, S for “hvad har gjort mig stærkere.” T for “hvad har jeg anvendt allerede ved det, jeg har lært”, og A “hvordan vil jeg bruge det, jeg har lært?”.

Mine trin til at finde motivation og nå dine mål
Hvad vil du opnå: Spørg dig selv: Hvad vil jeg gerne gøre / have / opnå, hvis alt var muligt?
Formuler et mål. Målet bør være præcis, opnåeligt og tidsbestemte. Skriv det ned. Hvis dine mål ikke motivere dig – ændre mål!
Opret et enkelt billede. Hvordan vil du have, at livet ser ud, når du har nået målet? Brug alle dine sanser, fantasere væk.
Opret din egen interiør værelse. Her vil du opnå en følelse af fred, sikkerhed og tryghed. Træn en gang om dagen ved, at lukke øjnene og gå tilbage til et sted, hvor du har følt dette. Træn i 10 dage.
Styrk dit selvbillede. Målet er at skabe tillid til dig selv og opbygge en indre personlig styrke, der vokser i takt med mål. Gå tilbage til det sted, du vælger til din indre rum og genskabe den følelse, du får her. Opret en whiteboard i fantasien med ordene “jeg er værdig til at føle mig som dette.” skriver også de ord, du ønsker at vide, for eksempel, jeg er stærk, fokuseret og inspireret. Hvad kan du gøre, når og hvor ofte du ønsker at genopfylde din energi.
Programmet vare i 14 dage. Du kan arbejde med målene for de tre forskellige områder af livet på samme tid (f.eks hvad du ønsker at opnå på arbejde, i dit forhold eller i din fritid). Visualiser dit mål ved at male billeder af, hvad du ønsker at opnå. Luk øjnene og bruge billeder, der involverer alle sanser.
Efter 14 dage, behøver du ikke tænke så meget på målet. Du vil bemærke, at tingene begynder at ske i den retning, du har formuleret dit mål. Hjernen er et målsøgende missil og forventning maskine!

Medlemmerne på holdene har anbefalet nedenstående bøger, lydbøger og app, som har hjulpet dem med deres mentale træning:

Marie Kondo: Magisk oprydning, en bog der allerede er solgt i 2 millioner eksemplar, hun skriver at rod ofte handler om at være misfornøjet, og at den rette form for oprydning, kan være en slagts psykoterapi for hjemmet og de mennesker der bor der

Maria kunne gå til bageren, bede om tre kager og fortælle, at det var til familien – for derefter at spise dem alle sammen selv inden hun kom hjem. Hun har ved hjælp af en app på telefonen ”Humanprogress” som er lavet af John Strachotta hørt en hypnose om ”madvaner” kunne holde sig fra bageren en helt måned. Andre af mine medlemmer har også allerede haft stor succes. Et godt tidspunkt at gøre det er lige så du falder i søvn, så dit sind begynder at arbejde.

Flere af mine medlemmer inkl mig selv har haft stor glæde af Søs Wollesen bog ”Aldrig mere slankekur”
Hvor du får redskaber til, at arbejde med hvorfor og hvornår du blev overvægtig og hvor hun på en professionelt måde guider dig igennem din sanser, vaner, tanker og mønstre…

Jeg underviser efter Suzy Wengels kostprincipperne fra ”Sense – slank med fornuft”. Her er der ingen løftede pegefingre, ingen forbud og ingen fedt- eller kulhydratforskrækkelse. Du kan spise og drikke helt normalt – blot med fornuftshatten på. Ingen køkkenvægt og kalorietabeller og derfor heller ingen risiko for et overdrevent fokus på sundt contra usundt, vægt og slankekure. Mad skal gøre dig glad.