Online vs. fysisk vægttab

 

Min overskrift kan muligvis få nogle læsere til at rynke på næsen for –  ”er et vægttab ikke altid fysisk”? Her kan jeg lyn hurtigt afkræfte at denne påstand ikke altid gør sig gældende. Dagligt bliver der investeret milliarder af kroner og øre i online kurser, online vejledning og ikke mindst online mad registrering. For mig virker det enormt paradoksalt og selvmodsigende, at kunne sidde hjemme foran computeren og tabe sig. Det er i mange tilfælde den nemme løsning og en halv hjertet beslutning at tilmelde sig et online forløb, når ambitionen er at have et vægttab der virkelig skal være et endegyldigt punktum og ikke blot endnu et sjusket komma som de 100 andre lynkurer, der også slog fejl. Min erfaring under mit eget vægttab og mine medlemmers har bevist værdien i at have en kostvejleder, som kender dig og møder dig en gang om ugen. Når det er sagt så virker det selvfølgelig på nogen, som kun lige har haft et behov for inspiration og hjælp til nogle ubesvarede spørgsmål.

 

Fysisk og psykisk vægttab

Mine hold fokuserer derimod både på de fysiske og de psykiske problemstillinger, som er relevante under et vægttab. Der er en grund til, at vi tager en ekstra portion selvom vi er stopmætte, og at det smager godt, er kun én af grundene. Det giver utrolig meget mening at arbejde med det psykiske når vi skal ind og lave om på nogle mønstre og vaner, som har været en del af livet så længe, at det måske allerede har vist konsekvenser for helbredet. Jeg tager gerne en-til-en samtaler med mine nye medlemmer, som gerne vil fortælle om deres baggrund, motivation og udfordringer med vægttab, som oftest er forbundet med nogle stærke følelser, der muligvis ikke er blevet italesat før.

 

Hvordan er man mønster-medlem?

Vi kan kalde det et medlemskab eller vi kan kalde det et vægttabshold? Vi kan også bare kalde det den ”ting” du er begyndt at gøre en gang om ugen. Det er helt op til dig hvordan vi skal beskrive det og hvordan det skal foregå. Lige meget hvordan man vender og drejer det har du muligheden for, at komme en gang om ugen til vejning på henholdsvis Østerbro, Lyngby, Ølstykke og Herlev/Husum, hvor jeg står klar med vægten og en kæmpe pose motivation.

 

Hvordan gør jeg?

Fordi jeg ikke har to medlemmer, som er ens er der ingen regler for hvordan man er et rigtig medlem. Jeg har medlemmer som kommer på alle mine hold i alle ugens dage og så har jeg medlemmer, som kommer 1 gang hver 14 dag for at blive mindet om hvad det hele handler om. Du kan på den måde vælge til og fra i perioder. Jeg startede i sin tid på lignende hold hos Vægtkonsulenterne, hvor jeg havde stor succes med at møde op til vejning 1 gang hver uge. Et vægttab har på mange måder sit eget liv med endeløse højdepunkter og nedture hver eneste uge. Det forløber sig typisk sådan at mandagen bliver mødt med kampgejst, gå på mod og alle de bedste intentioner hvorimod baggrunden for hele beslutningen synes glemt når vi rammer fredag. Motivationen bliver som regel samlet op igen sidst på søndagen, hvor der muligvis er blevet spist lidt for meget af det forkerte. Det er en typisk kurve som jeg ser gentagende gange, og dette er et positivt eksempel. Den er først gal når motivationen ikke kommer tilbage og det gør den for rigtig mange personers vedkommende ikke. Når motivationen er en by i Rusland, som du aldrig har været i og ikke kan forestille dig at besøge, kan det være en kæmpe hjælp at komme på et ugentligt vægttabshold. På vægttabsholdende møder du en masse, som står i samme situation som dig. Det er på mange måder en sparer gruppe, som står klar med high-fives når det går godt, og gode råd når det går knap så godt.

 

Det betød mit vægttabshold for mig

Da jeg startede mit vægtabsforløb følte jeg mig på mange måder alene om det. Min mand havde på ingen måde interesse i sund mad og samme var gældende for mine piger, som den gang stadig var børn, der spiste hvad de havde lyst til. At melde ud til familien at jeg endnu engang skulle forsøge at tabe mig var også forbundet med en masse skyld og dårlig samvittighed. Før jeg begyndte at spise Sense havde jeg været på uendelig mange slankekurer, som familien har været tvangsindlagt til at følge med på. Opbakningen var derfor ikke at finde på hjemmefronten, og det var jeg frustreret over. Hvad jeg ikke kunne se dengang var at det var min egen skyld, ansvar og opgave at løfte. Det kan være SÅ nemt at give skylden videre til andre, men det løser ingenting – og så er det ikke fair. Da jeg ændrede mit mind-set til at dette vægttab er noget jeg har valgt selv, og det er derfor ikke synd for mig eller andres skyld. Jeg tog ansvar for min egen krop og jeg brugte mit vægttabshold som min motiverende støtte, der altid stod klar med positive kommentarer, lækre inspirerende opskrifter og sidst men ikke mindst et kæmpe stort spejl – for vi er alle i samme situation. Da jeg havde nået min idealvægt havde jeg modtaget stående applaus på mit vægttabshold, og på vej hjem i bilen sang jeg højt med på radioens hits, for jeg følte mig SÅ glad, lykkelig og stolt. Da jeg kom hjem til min familie blev jeg slet ikke mødt af samme begejstring og det kom som et kæmpe chok. Her måtte jeg igen minde mig om, hvorfor jeg havde valgt at tabe mig, og det var for min egen skyld. Min familie synes at jeg har været perfekt hele tiden, og de ser ikke de overflødige kilo på samme måde som jeg selv. Meget er sket siden, og mine døtre har lige så stor interesse for sundhed som jeg selv. Jeg havde dog aldrig kunne opnå et succesfuldt vægttab dengang uden den støtte og motivation jeg hver uge fik af min kostvejleder og mit vægttabshold.