Den Sunde morgen

Sådan starter den sunde morgen

Går du i seng søndag aften med den gode intention i baghovedet om, at næste uge skal være anderledes – og at du i næste uge, for alvor, starter på kampen for at hoppe i den lille sorte til jul, som du i flere måneder har sukket efter. Søndagens pude-mål er blot drømme med en deadline, og et ønske om at opnå bikinikroppen er en vag drøm indtil du formulerer det som et specifikt mål. Et varigt vægttab starter med små skridt, og det første skridt er at spise et sundt og nærende måltid om morgen. Falder du allerede ved siden af kuren mandag morgen – kan mange være tilbøjelige til, at tænke at man lige så godt kan køre den usunde stil resten af dagen.

Spring aldrig morgenmåltidet over
Det er en udbredt misforståelse blandt personer, som ønsker at tabe sig at, det kan være slankende at springe morgenmåltidet over. Morgenmåltidet er med til at sparke din forbrænding i gang og ligge fundamentet for dit energiniveau til resten af dagen. Det er derfor vigtig at du gør de 3 hovedmåltider (morgenmad, frokost, aftensmad) til hellige måltider, som absolut ikke må springes over. Husker du at spise morgenmad vil det også mindske din trang til snacks og ekstra mellemmåltider i løbet af dagen.

Morgentræning
Træner du om morgen er reglerne for morgenmad en smule anderledes. Et forskningsprojekt fra Northumbria University i Newcastle har påvist, at du kan øge din fedtforbrænding med 20 pct. resten af dagen hvis du morgentræner før morgenmåltidet spises. Springer du morgenmaden over inden træning er det vigtig, at du får spist et ordentlig måltid efter. Spiser du inden for en halv time efter din træning vil du få sat fart på din restitution.

Hvad er et ordentligt morgenmåltid?
Et morgenmåltid skal give dig den rette mængde energi til, at hoppe i tøjet og imødekomme dagens udfordringer. Energiniveauet må ikke være dalende for hurtigt på grund af for mange kulhydrater fra morgenstunden. Det er derfor vigtig at have fokus på den rette sammensætning af de forskellige madgrupper. Folk har som oftest deres egne inkorporeret morgenritualer, som er en udfordring at pille ved. Der findes heldigvis en ’light version’ af alle dårlige vaner, og nedenstående er en række forslag til hvordan et ordentligt morgenmåltid skal sammensættes.

  •  Mejeriprodukter: Du kan med fordel spise magre mejeriprodukter såsom skyr, A38 og andre yoghurt og naturel ymer-produkter med (optil 3,5% fedt). Skyr er en populær vare på grund af dets lave fedt indhold og høje proteinindhold, som vil holde dig mæt i længere tid.
  • Frugt: Du kan spise en most banan med din skyr for, at få en hurtig stigning i blodsukkerniveauet. På grund af bananens høje kalorieindhold må du kun spise 1 dagligt, og eftersom bananen er en god frugt, at have med på farten kan en håndfuld bær eller andre frugter også gøre sig godt i dit valgte mejeriprodukt.
  • Æg: Æg er den perfekte kilde til højkvalitets proteiner, og er samtidig rig på samtlige vitaminer og mineraler.
  • Kød spis gerne rester fra aftensmaden, pålæg på brødet eller sammen med lidt røræg.
  • Grøntsager fylder godt i maven og giver en god mæthed i rigtig mange timer
  • Brød: Du må spise brød dagligt, og franskbrød går ikke ind under denne kategori. Groft og mørkt brød såsom rugbrød kan være en fornuftig kilde til fibre i dit morgenmåltid.

 Få 7 spændende morgenmad i den nye E-bog plus ideer til aftensmad