Kan du heller ikke tabe dig?

I denne uge på holdene har der været en åben og ærlig snak  om udfordringer og forhindringer.

Vi har blandt andet talt om at skrive dagbog, skrive kostplaner, planlægge indkøb, men er det bare lige? ”Jeg skal bare lige tage mig sammen”. Er det svært? Lad os prøve at pille 2 af ordene ud af sætningen, nemlig ”bare” og ”lige”. De to korte ord peger hen i retning af at det hører til i småtingsafdelingen, men ofte så hører vi dem jo brugt …om alt muligt der er tidskrævende, svært, uoverskueligt eller meget omstændigt. Hvad kunne det f.eks. være for situationer? Det kunne være en af jer der er ked af at han/hun ikke har tabt sig nok i denne uge, og jeg kunne finde på at sige hun bare lige skal udfylde sit skema til i næste uge for at få fokus på det hun spiser. Men det er måske ikke bare lige, det kunne være at der er travlt på jobbet, syge børn eller problemer med manden, og så er alt ikke bare lige. En anden situation kunne være mange af de unge mennesker jeg har blandt andet på Østerbro holdet, at de gerne vil  tabe sig også gerne vil i byen med sine venner. Jeg siger måske at vægttabet ville blive meget bedre, hvis han/hun undlod at drikke. Men det er ikke altid bare lige, at skulle være anderledes end sine venner. Eller at en af jer står og forklarer mig, at han/hun ikke er kommet helt i gang endnu, og at vedkommende godt ved hvad der skal gøres, men bare lige skal tage sig sammen. Egentlig ved vi alle sammen at vi bagatelliserer ordet bare lige.

Jeg møder dagligt kvinder/mænd, som er gode til, at tabe sig i starten, men så støder de på udfordringer, og derefter har de svært ved at holde vægten. Motivationen til at tabe dig samt dine forventninger trænger måske til lidt opmærksomhed – måske disse strategier kan hjælpe dig med at genfinde kontrollen..

Hvis du som så mange andre mennesker må erkende efter mange forsøg, at du har svært ved at tabe dig er det på tide, at gøre sig nogle tanker om, hvad der eventuelt kan stå i vejen for en eventuel succes.

For at ændre din vægt må du først ændre dit mindset

Research viser at en af de vigtigste faktorer, som har betydning for din vægttabssucces er din attitude – om end du tror (og bliver ved med at tro) ,at du kan gøre dine ændringer, som der skal til for at du kan tabe dig og at de er dét værd. Det er fordi det du tænker, påvirker hvordan du føler og til tider også de beslutninger du tager.

Den bedste måde at beskrive det positive mindset er at ’ændre dit mindset’ når det kommer til mad og vægt. Det er ikke noget, som let kan formuleres med ord, men du vil vide ved dig selv, når det sker. ”Med alle min års erfaring hvor jeg har arbejdet med mennesker, vægttab og spiseproblemer har jeg erfaret at når først dit mindset er klargjort og du hviler i dig selv kan du foretage et fornuftigt og varigt vægttab”.  Det er helt oprigtig min overbevisning, at får man bugt med de psykiske udfordringer du/i måtte have i forbindelse med mad kan du opnå hvad du vil med dit vægttab.

Sådan opnår du kontrol:

Forstå hvorfor du er overvægtig

Når jeg spørger mine medlemmer hvorfor de spiser er ’sult’ sjældent svaret. Nogle kæmper med at huske og sætte pris på hvordan sult virkelig føles. Vi er så privilegeret, at mad altid er noget vi kan få fingrene i og derfor er emner som ’sult’ ikke et tabu, at komme ind på i vesten. Det er tvært i mod noget vi bør omfavne og give plads til og sidst men ikke mindst – ikke frygte.

Finder du dig selv med hovedet i køleskabet på trods af at du lige har spist, ved du med sikkerhed at du ikke spiser fordi du er sulten.

Spiser du med autopiloten sat på?

Det første skridt er at identificere når du din trang til mad tager overhånd, som f.eks når du befinder dig inde i køleskabet/ køkkenskabet , når du ikke er sulten , så spørg dig selv ‘ hvorfor har jeg lyst til at spise? Hvordan har jeg det? ”

Hvis du ikke er sikker tænk tilbage på , hvad der skete , før du følte trang . Så spørg dig selv, om der er en anden måde, du kan få det bedre uden mad . Eller kan du chatte med din trang til at spise fortæller den, at du faktisk ikke er sulten , og det er blot en vane . Uanset hvilken strategi du vælger, jo oftere du bryde den og ikke vælger at spise, når du ikke er sulten, jo nemmere bliver det at bryde vanen.

  1. Indre dialog

Når du kigger i spejlet og synes det er svært at tabe dig, så prøv denne dialog som A eller B

A ‘ Jeg vil aldrig blive slank. Jeg har kun tabt 2 kilo de sidste fire uger, jeg faldt af hesten i går ved kagebordet på arbejdet og jeg kan lige så godt bare give op.

B ‘ Dette går godt, de 2 kilo har virkelig gjort en forskel. Jeg nød et stykke kage i går, nu vil jeg se frem til at se det næste kilo forsvinde.

Begge disse er eksempler på  indre dialog – automatiske tanker, eller erklæringer vi alle hele tiden gør for os selv – som påvirker, hvordan vi føler og handler. Denne dialog kan være positiv og konstruktiv (ligesom din skytsengel) eller negativ og irrationelle (som at have en destruktiv djævel på skulderen )

Indre dialog kan have en stor indflydelse på din selvtillid. Det kan være positiv eller negativ, og har forskellige virkninger på hvordan du føler. Du kan udvikle bedre selv-snak, som kan være så simpelt som at lytte til, hvad du siger til dig selv hver dag. Det er en god idé at øve hvordan du taler til dig selv.

Når du siger ” du er håbløs ” , får dig til at føle dig som en fiasko , som kan udløse dig ind i handlingen af overspisning og / eller helt opgive at forsøge at tabe sig.

En af de mest kraftfulde ting om indre dialog er, at de sidste tanker, vi har, er; hvad der forbliver i vores sind. Så hvis vi tænker ” Jeg ser stadig tyk ud” eller ” Jeg vil aldrig blive slank ‘ , disse følelser bliver hos os .

Kunsten er at først lytte til din snak med dig selv og genkende det der sker. Skriv ned hvad du spiser og hvilke følelser du har i en dagbog i 24 timer, det vil virkelig hjælpe.

Derefter drejes negativ snak til en positiv version af de samme begivenheder – som i eksemplerne A og B ovenfor – hvor den resulterende handling var at føle sig godt og holde sig oven på hesten.

I små grupper i næste uge vil vi træne disse negative indre dialoger og hjælpe dig med at ændre din egen definition, fra en person, der ikke kan ” tabe ” eller ” opnå dette , til en person ‘ , der kan” . Og når du tror du kan … du kan.

  1. Vælg hvad du virkelig ønsker at spise

Denne strategi er ligesom din personlige stopklods. Det hjælper dig også kontrollere at du ikke spiser når du er sulten. Det hjælper dig til regelmæssigt at minde dig selv, hvorfor du vil lave ændringer i dine spisevaner , der holder din motivation til at tabe oppe. Men det er ikke nemt. Som alle forandringer, så kræver det praksis. Nogle gange vil det fungere godt for dig, andre gange er det ikke – men generelt vil det hjælpe.

Hvordan gør man det

Dybest set, så spørg dig selv, ønsker du virkelig, at spise maden foran dig- overvej fordele og ulemper ved dette valg , og følelsen ved at spise det, eller måske vælge noget fra eller vælg noget andet til.

Et eksempel.

Erik skal have en forretnings frokost på en restaurant han besøger regelmæssigt. Hans livret er bøf bernaise og pommes frites derefter chokoladeis

Ved sidste kontrol hos lægen rådede lægen ham til at tabe sig for hans hjerte skyld. Erik har taget dette alvorligt og tænkte meget over, at ændre sin livsstil. Med det arbejde han har, kan han ikke undgå forretnings frokoster.

Da han sider sammen med kunderne på restauranten vil hans normale reaktion være at bestille bøf, som han plejer.

Men så stopper han op og tænker:

  • Hvor sulten er jeg?
  • Hvordan vil jeg havde det efter at have spist måltidet?

Han vælger en krydret kyllingefilet med nye kartofler og grøntsager. Han nyder virkelig den krydret smag, og føler sig behageligt tilfreds – hvor han før følte sig stopmæt, træt og skyldig.

At have en dessert ville bare ødelægge den dejlig smag og følelse, han havde, så han beslutter sig for at springe den over. Hans selvtillid er styrket, da han nu ved, at han kan nyde andre ting

Dette er få justeringer, der kan hjælpe med at tage kontrol. Nye vaner tager tid, tænk bare på hvor lang tid det tog, at lære at cykle. Der er ingen der forventer at du gør det rigtig fra dag 1, men sammen trin for trin og med den rigtige support fik du lært at cykle, Det samme kan du få med din vægt.

Hvordan gjorde Hanne det?

Hanne er et godt eksempel på hvordan hun brugte disse strategier. Siden hun fik børn har hun forsøgt med mange forskellige kure på at tabe sig hurtigt, men var stadigvæk over 30 kilo for overvægtig.

Den “fiasko” havde ødelagt hendes selvværd og tillid og hendes evne til at tabe sig. Hver gang hun spiste forkert, følte hun skyld. Denne ” alt eller intet ” tænkning signalerede afslutningen af ​​den nuværende kost og starten af ​​mere negative følelser – og overspisning.

Hanne blev overtalt af sin veninde til at komme på mit hold i Herlev, ”selv om hun ikke havde tænkt sig, at betale for at tabe sig”. Da Hanne og jeg mødte hinanden var hendes mål at lære mere om hendes spisevaner og de ​​tanker eller situationer, der udløste overspisning .

Hun stoppede med slankekure, lærte at det er okay at spise rigtig mad og mærkede efter de følelser, der før fik hende i køleskabet til at være mere ærlig over for sig selv . Dette gav hende et kæmpe følelse af lettelse. Og ved at træde tilbage var hun i stand til, at se tingene på en ny måde. Hun valgte at gøre andre ting (gik lange ture, vaskede køkkenskabe mm)end at spise.

Urealistiske forventninger og skyldfølelse omkring fødevarer var et af hendes største problemer. Og ved ikke længere at se mad (og sig selv) som “gode” eller “dårlige” blev hun i stand til at udvikle et sundt forhold til det. Hanne brugte tid på at planlægge sin kostplan, så hun havde de rigtige fødevarer. Hun valgte motion og gik lange ture med sin hund hver dag.

Hanne tog vare på sig selv og så sig selv på en langt mere positiv måde – og hun elsker det. Men denne ændring sker ikke natten over. Det tog Hanne 1 år til at øve og vænne hendes nye vaner – med masser af op-og nedture undervejs. Men over den tid mistede hun 36 kilo og følte i kontrol. Spiste godt – ikke perfekt – blev hendes livsstil.

Barrikaderne falder

  • Motivationsfaktorerne bliver klare og kraftfulde.
  • Din selvværd og tro på dine evner vokser.
  • Du indser, at sunde måltider, regelmæssig motion, og værktøjer som dem, der tilbydes af Gånuvægt vil hjælpe , men de er ikke svaret i sig selv .
  • Du accepterer ansvaret for hvad du spiser og hvor aktiv du er, og føler bemyndiget til at foretage de ændringer, du vælger at gøre.
  • Du tager kontrol ved at gøre reelle valg – at kende og acceptere konsekvenserne – og ikke længere føle afsavn.
  • Du flytter fra en person, der ikke kan tabe på lang sigt til den, der kan.

Jeg glæder mig til at vi skal arbejde med dette i næste uge. Men jeg vil dog præcisere, at der ikke er noget nyt i dette, men ved at holde fokus, få værktøjerne på holdet og en realistisk holdning og god støtte fra dine hold kammerater og støtten fra mig, ved jeg det kan lykkes.

Det bliver hårdt, men du vil vide fra din egen erfaring, at gå på kur er ikke svaret. Faktisk at styre din vægt er ligesom et godt ægteskab – det skal arbejdes og en daglig investering af pleje. Resultaterne er det værd! 🙂