Står frygten for at fejle i vejen for at prøve?

Jeg har i min tid som Vanecoach og kostvejleder mødt mange forskellige slags personligheder. Nogle bliver motiveret ved at få en udfordring, som de kaster sig over, som de målrettede konkurrence mennesker de er. Andre opgiver når de får en udfordring eller en dato, hvor de skal have tabt noget bestemt. Sidstnævnte er mit fokus i denne artikel, da frygten for at fejle ofte står i vejen for overhovedet at ville give målet et forsøg.

Der er ofte tale om en forandring både psykisk og fysiologisk når man skal tabe sig, og det er derfor jeg både arbejder med fysikken og sindet, når jeg vejleder mine medlemmer. Om vægttabet er 5 eller 30 kg er det væsentlig, at gøre op med dig selv; hvorfor har du taget disse kg på?, og hvad har afholdt dig fra at tabe dem før nu?

Powerwoman
Jeg møder mange såkaldte ’powerwomen’ i mine afdelinger. Det er kvinder som når det hele. De har succes på arbejdsfronten, de er perfekte overskudsmødre – de er rent ud sagt perfektionister. De er perfektionister, som har succes på alle fronter af deres liv bortset fra med deres vægt. Som perfektionist er frygten for at fejle altid til stede. Frygten for at fejle er en refleksion af dine egne tårnhøje forventninger, som gør dig til din egen værste kritiker. Frygten for at møde kritik resulterer i at du dobbelt – og trippeltjekker alt i alle henseende, og dermed kan være en pestilens at arbejde med. Når disse ’powerwomen’ skal tabe sig, er det en nødvendighed, at de erkender at der er et område af deres liv, hvor de har fejlet. Dette kan være en hård erkendelse at gøre, men en nødvendig én. Heldigvis vil du aldrig opleve, at dit første møde hos mig er en lektion i ’hvor meget du har fejlet’, men tværtimod en snak om hvordan vi retter op på det.

Den skrøbelige
Den skrøbelige type har det om muligt endnu svære ved at modtage kritik, da selv de mindste bemærkninger vil slå dig ud af kurs. Du kan derfor udadtil fremstå meget nærtagende, da du er længe om at komme oven på efter kritik. Resultatet kan være at du bliver yderst behagesyg i et forsøg på at undgå konflikter og dermed blive offer for kritik. Du vil for alt i verden ikke ’gabe over for meget’, og dermed ikke påtage dig udfordringer, som du ikke er sikker på at du kan klare. Denne type personlighed ville være fraværende fra vejning en uge hvor hun/han ved at vægten har steget i frygt for at få kritik. Hvis vedkommende har taget imod udfordringen om at tabe sig har hun/han allerede kommet en lang vej, da et vægttab er en udfordring som har risiko for at fejle. Når jeg møder den skrøbelige type på mine hold gør jeg det meget ud af at rose og komplimentere. Den skrøbelige type banker sig selv oven i hovedet hele dagen, og det ville derfor ikke være en motivationsfaktor at jeg bankede med.

Imposter syndromet

Er du bange for at blive afsløret? Denne personlighed frygter at selv den mindste fejl vil være en ‘konkurserklæring’ , som vil gøre det åbenlyst for alle, at du ikke er så kompetent som de tror du er. Præstationsangst er en helt naturlig reaktion på dette, da du går i stå hver gang du skal gøre noget, som indebærer en risiko for af fejle. Præstationsangsten kan udvikle sig til handlingslammelse og dermed at du opgiver på forhånd. At gøre ingenting eller kun de mest rutineprægede ting kan være din hverdagsrealitet, da du foretrækker dét fremfor at blive afsløret. Jeg har mødt denne type i min afdeling, som stopper med at møde op lige før vedkommende når sit mål, eller stopper med at komme når der er blevet stillet en udfordring.

Det er vigtig for mig at understrege, at du muligvis kan se dig selv i flere personlighederne. Det er skrøbeligheder og usikkerheder, som kan være en fordel, at være opmærksom på ved dig selv. Når først du ved hvor du føler dig udfordret (og måske endda hvorfor), vil du i alle henseender kunne arbejde med dig selv. Når jeg vejleder mine medlemmer gør jeg en dyd ud af at lære mine medlemmer at kende. Det er ikke kun fordi de er nogle skønne mennesker, men også fordi at jeg har erfaret, at det er den bedste måde jeg kan hjælpe og vejlede dem på.